Kristofz.com

Swing plesni dogodki in žuri

Pomembno je, da ne ne učimo zgolj plesnih figur ampak se tudi podamo skupaj z ostalimi soplesalci in soplesalkami na plesišče. Glavni razlog, da učim ples je namreč ta, da nas vedno več pleše in s tem razširjamo kulturo druženja na plesišču.

 

Rdeči swing večer v SEM-u
Rdeče obarvan plesni večer, eden izmed mnogih tekom 8 letno nepekinjeno plesanje v kavarni S.E.M. (lastni vir)

 

Pri družabnem plesu gre v prvi vrsti za zabavo, spoznavanje in druženje, upoštevati pa moramo tudi določena pravila obnašanja, ki veljajo na plesišču in ob njem. Tudi tu se učimo in sicer ne zgolj plesa temveč tudi kulturnega obnašanja, ki bi morala biti tudi odlika dobrih plesalcev.

Swing v kavarni SEM
Plesni nastop v okviru žura v SEM-u (lastni vir, slikal Jaka A.)

Sem tudi občasni DJ in organizator oz. so-organizator swing glasbeno - plesnih večerov po Ljubljani. Ker se mi dopade širok spekter swing glasbe se to odraža tudi ko jaz vrtim, veliko povdarka dajem koreninam, se pravi grem tudi nazaj v obdobje ragtime glasbe, od tam pa glasbeno nit pletem vse do današnjih dni in novodobnih orkestrov.

 

Swing v kavarni SEM
DJ Igor v akciji (foto Tina Ramujkić)

 

Na plesnih večerih se ponavadi menja več DJ-ev ki skrbijo za to, da ponudimo plesalcem ter ljubiteljem tovrstne glasbe čim bolj pester repertoar. Občasno večer popestrimo tudi s kakšnim predstavitvenim tečajem za začetnike ali pa "taster" tečajem za nadaljevalce. Več informacij o tem dogodku in ostalih, ki jih prirejamo v okviru društva SWING KIDS si oglejte na strani swingkids plesnih žurov v Ljubljani

 

Pred plesom (ali tečajem)

Na ples se odpravimo v glavnem zato, da se razvedrimo. Pa se veda da plešemo, se družimo in spoznavamo. Če ste imeli slab dan je ples kot nalašč za izboljšanje razpoloženja. Moramo biti pa pozorni na to, da smo se pred odhodom na plesišče primerno osvežili, prha ali kopel sta priporočljiva. Prav tako sveža oblačila. Imejmo v mislih, da smo pri plesu v neposrednem kontaktu z našimi soplesalci in soplesalkami in s svojo urejenostjo veliko povemo o sebi in pripomoremo k užitku na plesišču. Ker je glavni kotakt preko drže z rokami posebej pazimo tudi na higieno rok.

Ples na gradu Kodeljevo
Polno plesišče v gradu Kodeljevo (lastni vir)

Obvezna je uporaba deodorantov. Če res uživamo in se razplešemo na polno - se potimo. Zgodi se namreč, da je veliko plesalcev na plesišču in ostalih pljubiteljev swinga v prostoru in posledično toplo in vlažno ozračje. Pri parfumih pa moramo biti pazljivi, saj je hitro preveč. Podobna pravila veljajo pri swing tečajih.

Poseben čar swing dogodkom dajejo tudi oblačila. Čeprav so popularna mehka obuvala in udobna oblačila pa se je vseeno treba kdaj pa kdaj potruditi in si npr. obuti čevlje in obleči hlače, krila in podobno. Se pravi poskrbeti za "vintage" pridih swing dogodku. Tako bomo namreč plesalci in plesalke izgledali nekaj posebnega in swing sceni pri nas dali poseben pečat.

Pred plesom se izognite jedem, po katerih boste imeli slab zadah - če pa že potem priporočam osvežilne bonbone in ne žvečilnih. Lepo vabljeni na plesni večer in obilo užitka na plesu želim!

Swing plesni žur 2
Swing Jam na enem od plesnih žurov, ki so pred leti bili v Piano Baru

Oglejte si še ostale podstrani:

Swing!

Zgodovina plesa

Zgodovina glasbe

Balboa

Collegiate Shag

Charleston

East Coast Swing

Swing plesni tečaj

 


DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2018 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.