Kristofz.com
opis swing plesa

Zgodovina in zvrsti swing plesa

Tako kot pri swing glasbi imamo tudi pri plesu veliko zvrsti, ki so se razvili na različnih koncih ter v različnih časovnih obdobjih. Dandanes je zelo priljubljen ples lindy hop. Ob obuditvi tega plesa v devetdestih letih prejšnjega stoletja so mladi plesalci in novodobni učitelji črpali znanje od starejših ljudi, ki so plesali swing v zlatem obdobju tega plesa, kot je bil Frankie Manning.

Vintage dancing savoy
Plesalci pred legendarno dvorano Savoy v Harlemu v New Yorku

Nekateri bolj in nekateri manj pogosto se plešejo tudi ostali plesi. Eden od najbolj priljubljenih je ples imenovan balboa. Tudi v primeru tega plesa so starejši plesalci znanje prenesli na mlajše. Našo sceno močno zaznamuje ples, ki mu ljubkovalno rečemo six count swing. Pred leti je bil najbolj množično plesan ples pri nas. Priljubljen je (tako kot Balboa) predvsem pri plesalcih, ki radi plešejo na hitrejšo glasbo. Ne gre pa zanemariti ostalih plesov, ki so se plesali v prejšnjem stoletju in se ponekod plešejo tudi danes. Pomembno vlogo nedvomno igrata collegiate shag in pa charleston.

Vintage swing dancers
slika pove vse...

Poleg naštetih obstaja še vrsto drugih swing plesov. Naštel jih bom nekaj, ki jih sicer ne plešem toliko in jih v okviru mojih swing tečajev ne učim. West coast swing se pleše na moderno ne-swing glasbo in kot tak še eliko obeta. Blues je za plesalce, ki uživajo v počasni blues glasbi in izgleda kot res počasna oblika lindy hopa. Seveda je tu še boogie za energične plesalce ki so jim všeč hitri boogie-woogie ritmi.

Nekaj pomembnejših oblik plesov iz swing plesne družine ter krajšo zgodovino na kratko predstavljam spodaj. Najpomembneje je, da se veliko teh plesov še danes pleše in sicer na vsakem koncu sveta nekoliko po svoje.

 

Časovnica razvoja swinga:

Začetki swing plesov

Prve vrste plesov, ki bi jih lahko imenovali swing plesi, se pojavijo na začetku dvajsetega stoletja, nekateri že nekoliko prej. Glavni nosilec te nove jazz plesne eksplozije je bilo črnsko prebivalstvo Amerike. Afroameričani so prišli v stik z evropskimi inštrumenti in pričeli ustvarjati novo glasbo, kmalu za tem pa so se pojavili tipični afroameriški plesi iz tega obdobja, kot je cakewalk. Pri tem je šlo za črnsko posnemanje belcev, pri plesu so bili oblečeni v okorna oblačila takratnega časa, nagrada za zmagovalca je bila torta, od tod tudi ime. Ples je bil na začetku stoletja prava atrakcija, celo angleški kralj je bojda zahteval zase inštrukcije tega plesa.

Ples imenovan cakewalk
plesanje cake walk-a (vir:http://xroads.virginia.edu/~1930s/RADIO/amos/why/why.html)

 

V tem obdobju se pojavi tudi veliko novih preprostih plesov, ki nosijo zanimiva imena in sicer turkey trot, bunny hug, grizzly bear (na zgornji sliki), kangaroo dip, chicken ccratch in texas tommy. Veliko teh plesov se je pričelo plesati na določene plesne komade, ki so nosili enako ime. Zadnjega imajo nekateri za prvi swing ples, saj vpeljuje novost, in sicer se plesalca prvič ločita in zaprte v odprto držo, tako imenovani ''break away''. Glasbeni izvajalci so navdih iskali v teh plesih, saj so ime plesa ali pa način plesanja vključili v svoje verze. Zgodovina teh plesov ni najbolj poznana, imajo pa vsi velik vpliv na kasnejše variante swing plesov, so bili pa v tem zgodnjem obdobju prava atrakcija tudi po Evropi.

Ples grizzly bear
ples grizzly bear (vir: http://jcfancenter.tripod.com/dreams/ragtime_and_dance.htm)

 

Dvajseta leta ter Charleston

Prišla so divja dvajseta leta in v njih se je zelo uveljavil ples imenovan charleston. Nekateri ta ples ne uvrščajo med swing plese, vendar ima velik vpliv na ostale plese, jim je soroden in se ga še danes pleše, zato bi ga bilo škoda izpustiti. Do danes je preživel verjetno zato, ker se lahko pleše v paru ali pa ne. Ples je poln energije in je tudi zelo zabaven.

Charleston ples v ZDA
ples charleston (vir: http://artandhistory.house.gov/highlights.aspx?action=view&intID=248)

 

Iz obdobja do 1920 izhaja tudi ples black bottom, ki je v dvajsetih letih dosegel veliko popularnost. Tudi ta ples se podobno kot charleston v osnovi pleše solo. Iz tega plesa črpa ter ga proti koncu dvajsetih zamenja vedno bolj popularni lindy hop. V tem obdobju je bila prisotna tudi blues glasba. Ta kultura plesa pa se iz afriško-ameriške skupnosti ni razširila na ''belo'' ameriko, morda zato tudi ni doseglia tolikšne popularnosti. Ob obujanju swing plesov devetdesetih letih pa so se plesalci pričeli ozirati tudi po blues plesih, in počasno plesanje na počasno in čustveno blues, ritm blues in jazz glasbo je ponovno postalo popularno. Za to zvrst plesa je značilen intimni način plesanja in zelo velika stopnja plesnega izražanja.

ples black bottom
black bottom (vir: http://vintagevivant.com/2009/11/18/the-black-bottom-stomp-dance/)

 

Collegiate Shag

Collegiate shag je postal popularen v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Namen tega plesa je verjetno bil plesati noro in divje, se pravi nasprotno kot če bi plesali kakšne uglajene plese, kot je valček. Nekateri navajajo, da je ime dobil po mlajših plesalcih (ki so obiskovali šole - ang. college), pri katerih je bil takrat izjemno priljubljen. Lahko pa se ga pleše tudi bolj umirjeno, kot je kasneje učil Arthur Murray v svojih plesnih šolah. Je 6-dobni ples in ima veliko sorodnosti z East Coast Swingom. Danes ne dosega tolikšne oppularnosti kot npr. lindy hop ali pa balboa, se pa s pomočjo mnogih novodobnih entuziastov počasi ponovno uveljavlja.

ples collegiate shag
collegiate shag (vir:http://jassdancer.blogspot.com/2009/03/collegiate-shag.html)

 

Lindy Hop

Lindy hop se pojavi v poznih dvajsetih letih, v tridesetih pa že doseže veliko popularnost. Je eden najbolj dovršenih plesov, pleše pa se ga lahko elegantno na počasnejšo glasbo in bolj divje, ko se tempo glasbe dvigne - za kar pa je potrebno boljše znanje tega plesa. Za razliko od nekaterih drugih swing plesov iz tistega obdobja je lindy hop ples pri katerem ni toliko poskakovanja pri plesanju.

lindy hop
lindy hop (vir: http://jacquioakley.com/lindy-hop)

 

Svoj čas so lindy hop poznali tudi pod imenom jitterbug, ki pa se je kasneje vse bolj navezoval na East coast swing. Lindy hop se je največ plesal na swing jazz glasbo, zato je bil tudi najbolj popularen v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja. V času obujanja swinga v devetdesetih letih pa so ga plesalci ponovno pričeli plesati in širiti po svetu, zato je lindy hop dandanes najbolj množično plesan swing ples. Ples je znan tudi po značilnih "aerials", se pravi skokih in podobno, kar vidimo predvsem pri plesu stalnih prtnerjev v tekmovanjih tega plesa, bolj kot pa tedensko na plesiščih.

 

Balboa in Bal-swing

Za razliko od nekaterih bolj poskočnih in razgibanih plesov pa se je v tridesetih letih razvil ples imenovan balboa. Ta ples se je nekako razvijal ločeno od ostalih, saj je tudi nastal na drugem koncu, v Kaliforniji. Imenovan je po otoku Balboa, ki je bilo priljubljeno letovišče. Pri tem plesu partnerja plešeta v romantičnem objemu, za ples pa so še najbolj primerni srednje hitri do hitri tempi glasbe. Balboa ima dve glavni obliki, in sicer se lahko vedno pleše v zaprti drži (balboa), lahko pa se plesalci med plesom tudi odprejo ter izvajajo razne obrate, podobno kot v drugih swing plesih (bal swing). Danes je bal swing zelo popularen med swing plesalci, običajno sta glavni dve zvrsti na delavnicah po svetu ravno Lindy in Balboa.

ples balboa
balboa (vir:http://www.balboaswing.com/)

 

East coast swing

V štiridesetih letih je nastal nov ples imenovan East coast swing. Ta 6-dobni ples črpa figure iz drugih swing plesov, predvsem iz lindy hopa. Čeprav imata lindy hop in east coast swing veliko sorodnega in so v zgodovini tudi marsikdaj zamenjevali enega z drugim pa se sam način plesanja v osnovi dokaj razlikuje. Svojo veliko popularnost je ples dosegel v petdesetih letih, ko se je imenoval kar rokenrol in se je tudi plesal na to novo zvrst glasbe. V tistem obdobju je bil zelo popularen, saj je zelo preprost, zanimiv in se ga je možno hitro naučiti. East coast danes po svetu ni tako popularen, kot je bil, še vedno pa se ga pleše in se tako razvija. Predvsem je primeren za ples v obliki, kot ga plešemo pri nas, torej brez trojnih korakov, in to na hitrejšo in hitro glasbo. Pravimo mu tudi "6-count" swing.

east coast
ena od figur med plesom east coast swing (vir:http://swingordie.weebly.com/teachers.html)

 

West coast swing

Podobno zgodovino ima West coast swing. Tudi ta ples se je razvil iz lindy hopa, vendar pa se je razvijal v drugo smer. Vseskozi je bil popularen tako med plesalci swing scene kot tudi na country sceni. V sedemdestih letih je ponovno pridobil na popularnosti in je danes prisoten med mladimi in živi ter se razvija na raznih koncih sveta. Pri tem plesu je pomembno dejstvo, da se v glavnem pleše na moderno popolarno glasbo in se ne navezuje le na določeno zvrst glasbe, ki se je igrala v nekem obdobju v zgodovini. To daje temu plesu določeno prednost.

west coast swing
west coast swing (vir: http://www.imdb.com/media/rm945462528/nm0540224l)

 

Ostali plesi

Z razvojem glasbe skozi zgodovino (Jazz, Swing, Bop, Rock 'n' Roll, Rhythm in Blues, Disco, Country) se je iz plesov, kot so Lindy Hop, East coast, West coast, in drugih razvilo veliko različnih plesnih oblik. Družina družabnih swing plesov je torej zelo velika. Poleg zgornjih obstajajo tudi drugi swing plesi, ki pa jih podrobneje nisem opisal. Spodaj pa še na kratko nekaj o zgodovini swing plesa in njegovemu razvoju. Nekaj takšnih je Houston push, Dallas whip, Carolina shag, Imperial Swing, St. Louis shag, Cajun swing...

 

Oglejte si še ostale podstrani:

Swing!

Zgodovina plesa

Zgodovina glasbe

Lindy hop

Balboa

Collegiate shag

Charleston

East coast swing

Swing plesni tečaj

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2019 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.