Kristofz.com

opis swing glasbe

Zgodovina in zvrsti swing glasbe

Swing glasba je glasba polnega zvoka, vesele melodije in sinkopiranega ritma. Verjetno vsi najprej pomislimo na swing jazz glasbo. To je stil glasbe, ki izvira iz Amerike in je bila najbolj popularna v 30ih in 40ih letih prejšnjega stoletja. To zvrst glasbe v grobem delimo na mehkejšo (sweet) in tršo (hot) različico glede na ritem.

Če pa gledamo širše pa se swing plese velikokrat pleše tudi na rhythm&blues, zgodnji rokenrol, boogie, jump&jive, blues, jump blues, rokabilly, country swing, dixieland in neo-swing. Meni osebno je všeč plesati na več različnih zvrsti glasbe, na katero lahko plešemo različne swing plese, odvisno od tempa, ritma, melodije,...

Časovnica razvoja swing glasbe

Začetek: ragtime

Ragtime (ime dobi po sinkopiranem ritmu) je začetna oblika jazz glasbe, ki se je razvila že konec devetnajstega stoletja in razcvet doživljala nekje do 1920. V letih popularnosti se je ta oblika glasbe pojavljala v različnih oblikah (2/4, 4/4, 3/4 takti) in nosila nekaj različnih imen. Iz rag glasbe so se v poznih dvajsetih tudi razvili dobri ansambli, ki so se kasneje razvili v swing jazz zasedbe. Takšne orkestre so ponekod imenovali tudi Dixieland. V tej eri je bilo napisanih veliko komadov, po katerih so nekateri plesi z nekam smešnimi imeni tudi dobili ime (npr. Grizzly Bear in Texas Tommie) V dvajsetih letih je bila zelo popularna glasba, na katero so plesali ples imenovan charleston.

George Lewis

George Lewis, izvajalec ragtime glasbe, ki jo je promoviral še dolgo po zatonu ragtime obdobja (vir: http://www2.concordmusicgroup.com /artists/george-lewis/)

Jazz in dixieland

Začetki jazz-a segajo v dvajseta leta prejšnjega stoletja v afroameriške skupnosti v južnih ZDA. Na razvoj te glasbe so vplivali tako afriški kot evropski glasbeni vplivi. Glasbeno ime jazz ima širok pojem, saj se je razvijal skozi celo prejšnje stoletje in se še danes, v mislih pa imam (vsaj v delu, ki pomembno vpliva na razvoj plesne glasbe) predvsem začetne oblike, ki izvirajo iz mest kot je New Orleans, in iz katerih se pozneja razvije swing.

 

vintage dixieland band

Originalni dixieland "jass" band (vir: http://www.odjb.com/VintagePhotoODJB.htm)

Pomembno vlogo je odigrala glasba, ki so jo izvajalci izvajali v mestu New Orleans, kjer je cvetela jazz scena, različni izvajalci pa so igrali na razni koncih v četrtih tega mesta, s to glasbo je morda najbolj povezana četrt okoli Basin Street. Tej glasbi se je reklo tudi Dixieland (beseda Dixie pomeni tudi južna ZDA, od tod ime). S tega obdobja sta še najbolj poznana komada "Basin street blues" in pa "When the saints go marching in".

 

Louis Armstrong in Billie Holiday

Louis Armstrong in Billie Holiday (vir: https://digitalcollections.nypl.org)

Jazz se je razvijal tudi naprej v dvajseta leta, v obdobje prohibicije v ZDA. Takrat so pričeli delovati dobro oznani glasbeniki kot so Louis Armstrong, Duke Ellington in Fletcher Henderson. Skupna lastnost vseh teh oblik jazza pa je nedvomno improvizacija, kar je tudi zelo pomembno pri vplivu na improvizacijo pri plesu.

Swing Jazz

Razvil se je v tridesetih letih medtem ko je vrhunec dosegel v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Swing jazz zasedbe so imele tudi 16 in več kosov inštumentov in so se imenovali kar orkestri. Glede stila igranja glasbe so se orkestri delili na tiste, ki so igrali hitro in divjo glasbo in na tiste, ki so igrali počasnejšo, bolj elegantno glasbo z manj inprovizacije. Značilno je tudi to, da so v tem obdobju iz teh orkestrov pričeli izstopati posamezni člani orkestra, saj so imeli možnost igrati solo.

 

Vintage Benny Goodmann photo

Jazz swing glasbenik Benny Goodman (vir: http://www.odjb.com/VintagePhotoODJB.htm)

Swing glasba je bila zelo povezana s plesom, in pogosto so orkestri igrali takšno glasbo, na katero se je dalo plesati. Zato lahko swingu rečemo tudi plesna glasba. Za to obdobje je značilno, da je pričelo prihajati do mešanja belskih in črnskih glasbenikov v orkestrih, kar je bilo v prejšnjem obdobju zaradi rasne segregacije v ZDA praktično nepredstavljivo. Ampak dobra glasba na srečo ne pozna meja. In tudi ples ne! V tistem obdobju so začeli množično poučevati plesne tečaje širom ZDA in po Evropi. To obdobje swinga so najbolj zaznamovali Glenn Miller, Duke Ellington, Benny Goodmann, Artie Shaw, Count Basie, ...

Jump Blues in Boogie Woogie

V 40ih letih se je pojavil in hitro postal zelo popularen nov slog glasbe, ki se je imenoval jump plues. Blues je imel vedno močan vpliv na jazz glasbo, zato je kmalu prišlo do mešanja obeh vplivov v eno. Za ta slog so značilni poskočni ritmi, pozitivni ambient in igriva besedila pesmi. Gonilo te glasbe so bili Cab Calloway, Louis Jordan, Wynonie Harris, Big Joe Turner in Louis Prima. Cab Calloway je redno nastopal vse do njegove smrti leta 1993 in je imel tudi pomembno vlogo pri ponovnem oživljanju swing glasbe v devetdesetih letih. Pomemben vpliv na razvoj te glasbe je imel tudi Lionel Hampton. Jump blues je bil izredno priljubljen v poznih 40ih in zgodnjih 50ih letih prejšnjega stoletja.

 

Cab Calloway

Cab Calloway, legendarni in zelo zabavni izvajalec swing in jump blues glasbe (vir: https://digitalcollections.nypl.org)

Jump Blues je imel neposredno povezavo z glasbo, ki se je imenovala boogie woogie. Ta zvrst glasbe je bila v 40ih letih prejšnjega stoletja zelo popularna. Je neka oblika blues glasbe, ki temelji na igranju klavirja. Priljubljena je predvsem pri plesalcih, saj hodi z roko v roki s plesom, imenovanim boogie. To zvrst so v svojo glasbo vključili tudi razni swing bandi iz tega obdobja. Boogie-woogie je imel velik vpliv na jump blues in rokenrol. Dokaz, kako popularna je ta glasba je to, da ni nikoli v resnici zamrla in se je do danes ohranila v glasbenem svetu. Iz obdobja zgodnjih 40ih let so najbolj znane sestre Andrews, ki so izvajale to glasbeno zvrst.

 

Western swing

Jazz glasba je pustila velik vpliv tudi na country glasbo. Izvajalec Bob Wills je ustanovil svojo western big band zasedbo in oblikovala se je zvrst glasbe, ki nosi ime western swing. Pri današjih country swing plesih se čuti velik vpliv iz obdobja western swinga. Western swing se je ločeno razvijal vse od tridesetih let naprej in šel nekako svojo pot. Pri tej glasbi so se s swingom pomešale zvrsti kot so polka, folk glasba, blues in dixieland. Posledično je imel tudi vpliv na rokenrol glasbo.

 

Bob Wills

Bob Wills, vodilni predstavnik western swing glasbe

Rokenrol

V 50ih letih se je uveljavil rokenrol, ki se je razvil iz blues, rythm in blues, gospel in country glasbe. Začetna zvrst te glasbe se je imenovala Rockabilly. Igrati se je pričel z inštrumenti, kot sta klavir in saksofon, pozneje pa je vedno več veljave dobila kitara. Ritem je podoben kot pri Boogie Woogie glasbi iz tistega obdobja.

Rokenrol se je zelo razširil konec petdesetih let in v šestdesetih. Glavni izvajalci iz tega obdobja so bili Chuck Berry, Little Richard, Hank Williams, Fats Domino, Bill Haley, Big Joe Turner. Na to glasbo se je takrat plesalo Jitterbug, kot so se takrat imenovali plesi East coast swing in tudi Lindy Hop, ki se je še plesal, čepravj je potem kmalu zamrl, predvsem zato, ker se je spremenila glasba.

 

Bill Haley and his Comets

Bill Haley and his Comets: rock'n'roll je tu! (vir: https://commons.wikimedia.org)

Neo swing, obujeni jump blues ter jazz swing

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je ponovno obudilo zanimanje za swing ples in glasbo, tudi za skoraj pozabljeni swing jazz. Pričetki obujanja segajo v osemdeseta leta, ko so nekateri tedaj popularni new punk bandi pričeli v svoj repertoar vključevati rokabili in jump-blues glasbo, pričeli pa so igrati tudi na inštrumente kot je saksofon. Tako je nastala oblika glasbe, ki je po ritmu bolj podobna rokenrolu ali jump blues glasbi, vsebuje pa inštrumente, ki so značilni za swing, na primer saksofon, zato daje tej glasbi neko posebno energijo. Najbolj znani orkestri s tega obdobja so Royal Crown Revue, Big Bad Voodoo Daddy, Cherry Poppin' Daddies, Jo Jackson, Lavay Smith, Steve Lucky in The Brian Setzer Orchestra.

 

Indigo swing vintage band

Indigo swing, band ki je pustil velik pečat v obdobju obujanja swinga (vir: http://www.last.fm/music/Indigo+Swing)

Pojavljati pa so se začeli manjši orkestri, ki izvajajo podobno glasbo, kot se je izvajala v mestu New Orleans, ponovno se je pričel vračati dug Rag glasbe in podobno, kar je zelo popestrilo glasbeno sceno, predvsem v plesnem smislu. So pa vseskozi obstajali Big Band orkestri, ki v zadnjem obdobju lahko ponovno igrajo glasbo kot včasih - za plesalce, ki v njej uživajo.

 

Royal Crown Revue

Royal Crown Revue, eden on neo swing orkestrov (vir: http://www.smh.com.au/news/gig-reviews/royal-crown-revue/2007/11/16/1194766908974.html)

Pri obuditvi te glasbe so veliko pripomogli plesalci, ki so ponovno odkrili swing ples in so iskali glasbo, na katero so lahko plesali. Po dolgih letih so se pojavili tudi plesni učitelji, ki so pričeli s poučevanjem swing tečajev. Nekaterim plesalcem je bolj všeč Neo swing, drugim Swing, tretjim Rag, odvisno katero obdobje se jim najbolj dopade in kateri ples jim je najbolj všeč oziroma glasba, na katero ga lahko plešejo.

Mora's Modern Rhythmists

Mora's Modern Rhythmists, eden bolj kvalitetnih bandov, ki izvajajo ragtime in dixieland glasbo (vir: http://www.flickr.com)

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2021 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.