Kristofz.com
opis plesa "east coast swing"

EAST COAST (6-count) SWING

Večinsko mnenje plesnih zgodovinarjev je, da se je tako imenovani "six count", po svetu bolj znan kot east coast swing razvil kot logična poenostavitev lindy hopa zaradi poenostvitev plesa in sprememb v glasbi. East coast swing, ki se mu je dejansko reklo tudi lindy, ali swing ali jitterbug se je hitro ‘prijel’ med plesalci tistega časa. Osnovni korak je 6-taktni, in sicer "počasi-počasi-hitro-hitro", v samo plesanje pa je vključenih tudi veliko 8-count korakov, ki izvirajo iz lindy hopu-a, charlestona ali kar tako. Nekateri pa trdijo, da je ta ples obstajal že prej, saj je v nekaterih delih podoben plesom kot je na primer collegiate shag, ki je prav tako uveljavljen kot 6-taktni ples.

EastCoast swing
Pri tem plesu je značilno veliko uživanja na glasbo in zafrkancije s hitrimi obrati in eksplozinostjo, plesalkam omogoča noišenje visokih pet.

Ta ples je zelo enostaven za učenje in plesalci ga lahko najhitreje obvladajo, kar je tudi glavni razlog za njegov hitri vzpon. Zato jaz pričnem svoje plesne tečaje s tem plesom. Vse osnove plesa se lahko prikažejo na enostavnejši način, kot da bi se jih učili v lindy hopu. To pomeni, da lahko novi plesalci pričnejo uživati v plesu že po nekaj tečajih six count swinga in takoj pričnejo z improvizacijo in svojim telesnim izražanjem.

Krištof in Tjaša plešeta swing
Jaz in Tjaša. Veliko zanimivih figur lahko z lahkoto uporabimo v six count-u, nekatere lažje kot v lindy hop-u

Ker se je ples na začetku imenoval kar lindy ali jitterbug (kot je bilo ime takrat zelo popularanemu lindy hopou) je veliko plesalcev prevzelo ta ples, ne da bi vedeli za razliko. V štiridesetih letih pač niso poznali interneta. Ples sam je idealen sploh za plesanje na glasbo poznih 40-tih in 50-tih let. V kasnejših letih se je ples preimenoval preprosto v "swing", danes pa tej zvrsti pravimo pri nas kar six count. Prilagodljivost na različne glasbene sloge je pomagala plesu, da je preživel do današnjih dni brez dolgih vmesnih prekinitev. Ena različica tega plesa se imenuje celo "elektro swing", ki ga velikokrat učijo v plesnih šolah kot osnovo.

Bowlegs
Igor izvaja solo akcijo - Bowlegs :)

V Slovenijo je ta ples pred leti pripeljal Sajles Šinkovec, ki ga je začel učiti v Ljubljani, redno pa se je ta ples plesal ob torkih na norih swing žurih na gradu na Kodeljevem. Pri Sajlesu sem se tega plesa tudi sam učil. Zaradi svoje enostavnosti ga hitro dokaj dobro obvladamo ponuja pa nešteto možnosti improvizacije. Pleše se lahko prav na vse vrste glasbe saj lahko osnovni korak plešemo na "single", "double" ali pa "triple" osnovi (to pomeni enojni, dvojni ali pa trojni osnovni korak) in se s tem prilagajamo različnim tempom glasbe.

Meni osebno pa se zdi najbolj primeren za plesanje na hitrejšo swing glasbo, boogie woogie in rokenrol.

Nekaj posnetkov EC six count swinga

6 count - Stomp Stomp

Na tem posnetku s prijatelji plešemo koreografijo plesa six count swing na srednji tempo glasbe. Vidi se, kako lahko je v osnovni korak vstavljati raznorazne figure. Seveda se lahko pleše tudi na hitrejši tempo, plesalca pa lahko plešeta v odprti ali pa zaprti drži. Učim predvsem tako imenovano "street version" plesa, ki je bolj sproščena in zabavna.

Počasnejši (triple time) ECS

Primer počasnejšega plesa 6-count swinga, kjer uporabljamo v osnovnem koraku trojne korake (triple step po angleško), kar je bolj primerno za plesanje počasnejših ritmov.

Primer družabnega plesanja ECS

Na tem posnetku iz SEM-a plesalci izvajajo ECS. Dobra stran je, da se ga lahko pleše na manjšem prostoru v odprti ali zaprti drži. Pridite kdaj in se prepričajte na lastne oči.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

Swing!

Zgodovina plesa

Zgodovina glasbe

Lindy hop

Balboa

Collegiate shag

Charleston

East coast swing

Swing plesni tečaj

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2019 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.