Kristofz.com

Collegiate Shag

Collegiate (imenovan po študentih – College) Shag je bil zelo popularen v tridesetih letih prejšnjega stoletja. To je hitro premikajoči se ples, energija je usmerjena navzgor. Prvotno so ga plesali na ragtime glasbo, kasneje se je prilagodil swing glasbi.

Collegiate Shag 4

Collegiate shag ima poreklo v južnem delu Amerike (New Orleans) in je bil včasih znan kot “Flea Hop”.Med študenti je potekalo v tistem času veliko tekmovanj, kjer se je plesalo ta ples, tem tekmovanjem se je reklo “Shag Division.” Arthur Murray, priznani učitelj plesa iz tistega časa je na svojih plesnih tečajih učil novejšo verzijo tega plesa in ne originalnega iz dvajsetih let, kot so ga plesali študentje. Najprej se je ples imenoval “Flea Hop” (New Jersey) in “Sugar Foot” (Severna Karolina), Shag so mu rekli le globoko na jugu. Sicer danes na jugu ZDA pod imenom Shag poznajo ples, ki pa izgleda čisto drugače.

Collegiate shag 3

Dandanes se Collegiate Shag ponovno oživlja. Po Evropi počasi nastajajo nekateri sicer zaenkrat še redki shag dogodki. Obstaja sicer dober razlog zakaj so ljudje namesto tega plesa raje plesali swing in lindy hop. Razlog je preprosto v tem, da zanj potrebujemo več energije kot za kakšne druge swing plese. Ob pravilnim znanjem in tehniko, ki se jo učimo na tečajih pa se s pravilnim gibanjem da lepo plesati ne da bi bili slučajno ob sapo. :)

Collegiate Shag 2

 

Gre za plesno obliko “Počasi-Počasi-Hitro-Hitro” podobno kot pri 6-count EC swingu, le da je ponavadi gibanje hitrejše - že zato ker poskakujemo. Na tečaju se lahko učimo različne stile shag-a, plesalca se držita skupaj v zaprti drži ali pa v odprti. Zgornji del telesa je dokaj pri miru, noge pa se hitro premikajo, kar daje plesu značilni izgled. Lahko ga plešemo na single (single shag), double (double shag - znan tudi kot Collegiate) ali pa triple time osnovi.

Nekaj posnetkov plesa Collegiate Shag

Collegiate Shag miks

Zanimiv miks raznoraznih posnetkov - z nogami lahko izvajamo veliko variacij. Pozorni bodite tudi na uporniški izgled, ki ga dosežemo tako, da plesalca eno roko držita dvignjeno visoko v zrak. To je zelo značilen videz pri plesu tega plesa, ni pa obvezno.

Tekmovanje v Collegiate Shag-u

Postenki s tekmovanj so vedno zanimivi, ker lahko vidimo, kako vsak par pleše ta ples malo drugače, za vse pa je značilna neaka igrivost. Poanta tega tekmovanja, sploh zadnjega dela ko plešejo vsi na plesišču je: Shag je zakon!!

Starejši posnetek družabnega plesa iz tridesetih

Tule pa en meni zelo všečen posnetek iz zlatega obdobja swng plesov v ZDA. Gre za plesanje jitterbuga (swing) v pravem pomenu besede, plesalci na posnetku pa plešejo swing, balboo in seveda shag.

Oglejte si še opise swing plesov: Lindy Hop, EC six count swing, Balboa, Charleston

 


DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2017 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.