SWING! OPIS PLESA IN GLASBE

Kristofz.com

SWING!

Ker mi je plesanje swinga zelo všeč sem postavil to stran, na kateri bi rad swing glasbo in ples predstavil tudi vam. Swing ponuja kvalitetno preživljanje prostega tečaja zvečer na plesnih večerih. Tudi jaz učim plesne swing tečaje in delavnice družabnega plesa v Ljubljani in občasno tudi drugod po Sloveniji. Skupaj s soplesalci organiziramo razne plesne dogodke, kot so plesni večeri ali plesni nastopi.

Swing glasba

Pri nas je swing glasba že dolgo prisotna, verjetno vsi poznate naš Big Band RTV Slovenija, ki deluje že mnogo let in izvaja glasbo izvajalcev kot so Benny Goodmann, Glenn Miller ali pa Count Basie. Obstaja pa tudi več izkušenih izvajalcev, ki izvajajo tovrstno glasbo in jih lahko 'ujamete' na raznih koncertih. Takšni so na primer Stari mački, Dixie Šok band ali pa novejši kot na primer Swing Tones.

vintage swing band

Največ tovrstne glasbe se seveda vrti iz nosilcev zvoka, ki jo redno predvajajo DJ-i na plesnih večerih. Glasbeni izbor je izredno velik saj ima vsak DJ svoj glasbeni okus. Swing glasba sicer izvira iz Amerike. Če bi se radi poglobili vanjo vam za začetek priporočam izvajalce, kot so Cab Calloway, Ella Fitzgerald, Harry James, Indigo swing, Lavay Smith, Mora's modern rhytmists, Perry Como, Royal crown revue, Bill Elliott, Louis Jordan, Ray Collin's Hot club, Eight to the bar, Big bad voodoo daddy, Collin James, The Brian Setzer orchestra...

Poznavalec bo opazil, da sem naštel veliko različnih avtorjev, pevcev in ansamblov iz različnih obdobij in različnih glasbenih stilov. Poznamo tako počasnejši in hitrejši swing kot sorodne zvrsti boogie, dixieland ali pa glasbo, ki že diši rock'n rollu. Več o zgodovini in ostalem na moji strani swing glasbe.

Swing ples

Predvsem mi je všeč dejstvo, da je swing 'živ ples' in se pri nas v Ljubljani in v Sloveniji marsikje pleše zvečer v lokalih, klubih, kavarnah. Lepo se mi zdi tudi, da se plesalci sem pa tja tudi oblečejo v 'vintage' oblačila in tako popestrijo večer.

vintage swing plesalci

Ker mi je všeč širok spekter glasbe rad plešem različne zvrsti plesa. Swing ples je družabni ples in dandanes je ena najbolj popularnih zvrsti lindy-hop. Pogosto pa se plešejo tudi plesi balboa, "six count" east coast swing, collegiate shag, 20's charleston in še kaj bi se našlo. Kogar zanima zgodovina teh plesov naj si prebere povzetek na moji strani swing plesa.

Swing v Sloveniji

Swing ples v novejši zgodovini je pri nas prisoten od leta 2002, ko so nekateri plesalci iz tujine pripeljali ples k nam v Ljubljano. Po mojem vedenju je bil prvi tečaj lindy hop-a v okviru šole Briljantina, največ pa je za prepoznavnost tega plesa v začetnem obdobju naredil Sajles Šinkovec, bi je s tečaji pri nas začel v letu 2003. Sajles je plesalec slovenskih korenin iz New Yorka. Daleč naokrog so bili znani torkovi swing plesni večeri v gradu Kodeljevo v Ljubljani.

Ker je swing ples družaben ples in super za večerno druženje s soplesalci in naključnimi obiskovalci je kmalu postal zelo popularen. Tudi mene so kot marsikoga drugega navdušili do te mere, da sem se odločil obiskovati tečaje pri Sajlesu od katerega sem se nato učil nekaj let. V zlatem obdobju teh žurov se je predvsem plesalo east coast swing ter balboo, saj se je tam vrtela povečini hitrejša swing in sorodna glasba.

Nekateri swing plesalci so še za časa žurov na kodeljevem začeli svojo pot, kar pomeni da se je swing preselil na več lokacij po Ljubljani. S konkurenco pa je prišlo tudi do uveljavitve več swing plesov. V glasbenem smislu se je tudi izbor glasbe zelo razširil, zahvala gre vsem DJem, ki skrbijo za to!

plesanje Madisona na swing festivalu

V Sloveniji se je v zadnjih letih razvilo kar nekaj dobrih plesalcev swinga, ki učijo v okviru raznih društev in plesnih šol. Slovenska scena je kar se tiče plesnega znanja po mojem mnenju dobra, plesalcem pa ponuja tudi nekaj dobrih žurov, na katerih glasbo vrti vedno več DJev in na akterih se plesalci lahko naplešejo. Super je, da se pleše zvečer v raznih lokalih in prostorih, kjer je vstop brezplačen.

Upam, da se vas bo vedno več odločilo za obisk vsaj začetnega swing tečaja in vstop na sceno saj jo vsak plesalec in ljubitelj swing kulture in glasbe po svoje obogati!

 

Vas zanima več? Oglejte si še ostale podstrani:

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2018 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.