Kristofz.com

opis swing glasbe in plesa

SWING!

Swing glasba

Pri nas je swing glasba prisotna že od 50tih let prejšnjega stoletja. Verjetno vsi poznate naš Big Band RTV Slovenija, ki deluje že mnogo let in izvaja glasbo izvajalcev kot so Benny Goodman, Glenn Miller ali pa Count Basie. Obstaja pa tudi več izkušenih izvajalcev, ki izvajajo tovrstno glasbo in jih lahko 'ujamete' na raznih koncertih. Takšni so na primer Stari mački, Dixie šok, Swing tones, Počeni škafi, če jih naštejem zgolj nekaj.

 

vintage swing band

Abbey Town Jazz Orchestra (vir: lastni foto material)

Swing glasba sicer izvira iz Amerike. Če bi se radi poglobili vanjo vam za začetek priporočam izvajalce, kot so Cab Calloway, Ella Fitzgerald, Harry James, Indigo swing, Lavay Smith, Mora's modern rhytmists, Perry Como, Royal crown revue, Bill Elliott, Louis Jordan, Ray Collin's, Big bad voodoo daddy, Collin James, The Brian Setzer orchestra...

Poznavalec bo opazil, da sem naštel veliko različnih avtorjev, pevcev in ansamblov iz različnih obdobij in različnih glasbenih stilov. Poznamo namreč tako počasnejši in hitrejši swing kot sorodne zvrsti boogie, dixieland ali pa glasbo, ki že diši rock'n rollu. Več o zgodovini in ostalem na moji strani SWING GLASBE.

Swing ples

Zaradi različnih zvrsti swing plesa obstaja tudi več sorodnih plesnih oblik. Swing ples je družabni ples in dandanes je ena najbolj popularnih zvrsti iz te plesne družine zvrst, ki se imenuje lindy-hop. Pogosto pa se plešejo tudi balboa, "six count" east coast swing, collegiate shag, 20's charleston in še kaj bi se našlo. Po mojem mnenju je njihova skupna značilnost to, da to niso neki resni plesi, ampak imajo skupen igriv značaj. Kogar zanima več in zgodovina teh plesov naj si prebere povzetek na moji strani SWING PLESA.

 

vintage swing plesalci

Swing plesanje včasih, ta utrinek je iz dvorane Savoy

Swing v Sloveniji

Swing ples v novejši zgodovini je pri nas prisoten od leta 2002, ko so nekateri plesalci iz tujine pripeljali ples k nam v Ljubljano. Po mojem vedenju je bil prvi tečaj lindy hop-a v okviru šole Briljantina, največ pa je za prepoznavnost tega plesa v začetnem obdobju naredil Sajles Šinkovec, ki je z učenjem tečajev pri nas pričel v letu 2003. Sajles je plesalec slovenskih korenin iz New Yorka. Daleč naokrog so bili znani torkovi swing plesni večeri v gradu Kodeljevo v Ljubljani, tam sem se tudi jaz prvič seznanil s to sceno.

Ker je swing ples družaben ples in super za večerno druženje s soplesalci v sproščenem vzdušju je kmalu postal zelo popularen. Tudi mene sta ples in glasba navdušila do te mere, da sem se odločil obiskovati tečaje pri Sajlesu od katerega sem se nato učil nekaj let. V zlatem obdobju teh žurov na Kodeljevem se je predvsem plesalo east coast swing ter balboo, saj se je tam vrtela povečini hitrejša swing in sorodna glasba.

Nekateri swing plesalci so še za časa žurov na Kodeljevem začeli svojo pot, kar pomeni da se je swing preselil na več lokacij po Ljubljani. S konkurenco pa je prišlo tudi do uveljavitve več swing plesov. V glasbenem smislu se je tudi izbor glasbe zelo razširil, kar je dobro.

 

plesanje Madisona na swing festivalu

Plesna koreografija Madison Time (foto: Stojan P.)

Oglejte si še ostale podstrani:

Swing! (trenutna stran)

Zgodovina plesa

Zgodovina glasbe

Lindy hop

Balboa

Collegiate shag

Charleston

East coast swing

Swing plesni tečaj

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2021 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.