Kristofz.com
opis plesa "charleston"

CHARLESTON

Nekateri viri kažejo, da so se plesi podobni charlestonu plesali že stoletje in več pred zlatim obdobjem charlestona. Kljub temu pa je postal ples Charleston prepoznaven (in to po vsem svetu), v obdobju Ragtime Jazz glasbe. Ta ples naj bi ozumili oziroma izoblikovali iz prejšnje različice Afroameričani. Nekateri viri trdijo, da naj bi ga prvi plesali prav ljudje na otoku v bližini mesta Charleston v Južni Karolini, nekateri pa pravijo, da izgaja iz zahodne Afrike. Charleston so verjetno začeli plesati že kmalu po prelomu stoletja (1900) na jugu ZDA. Nato se je ples počasi prebijal v ospredje preko raznih predstav, označevali pa so ga kot najhitrejši ples na svetu. Najbolj prepoznaven pa je postal na začetku dvajsetih let. Ženske plesalke charlestona v dvajsetih letih so imenovali “Flappers”, ker so mahale (flap) z rokami in tako spominjale na ptičja krila.

Charleston je imel poleg plesne tudi močno uporniško vlogo, saj je ponazarjal upor nekaterim moralnim vrednotam tistega časa ter svobodo izražanja (tako plesnega kot drugače). Tudi danes ohranja svoje močne značilnosti, učenje plesa Charleston pa je skoraj obvezno, saj ima velik vpliv na Lindy hop, plešemo ga pa lahko tudi solo ter ponuja veliko možnosti za improvizacijo.

Nekajkrat sem imel že priložnost učiti osnove plesa charleston na kaki prireditvi, kjer niso bili prisotni swing plesalci ampak naključni ljudje. Kmalu se je pokazalo, da jih večina pozna ples, če že ne osnovnih korakov pa vsaj nek občutek, kako naj bi plesanje tega plesa izgledalo. To kaže, kako popularen je ples nekoč bil in da ima še danes velike možnosti, da se razširi med plesalci - ne le kot sestavni del Lindy Hopa (lindy charleston) ampak kot samostojni ples (20's charleston), ki ga lahko izvajamo solo ali v paru.

Nekaj posnetkov plesa Charleston

Stari posnetek mojstrov tega plesa

Posnetek je nastal okoli leta 1095, prikazuje pa plesalce, ki so ta ples plesali v 30tih letih prejšnjega stoletja. Tudi tu gre za veliko mero improvizacije ob upoštevanju osnovnih pravil pri plesu ter predvsem držanje ravnotežja.

Charleston miks

Še ena mešanica starejših posnetkov, zanimiva za ogled.

WR charleston

In še ena charleston rutina, s katero smo nastopali pred časom. Seveda lahko charleston plešemo tudi v zaprti drži, le da moramo tam upoštevati določena pravila, da ne brcamo eden drugega.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

Swing!

Zgodovina plesa

Zgodovina glasbe

Lindy hop

Balboa

Collegiate shag

Charleston

East coast swing

Swing plesni tečaj

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2019 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.