Kristofz.com
opis plesa "balboa"

BALBOA in BAL SWING

Zgodovina balboe

Ples imenovan balboa so prvi začeli plesati plesalci na otoku imenovanem Balboa v Kaliforniji nekje okoli leta 1930, verjetno že prej (ime je ples dobil v tridesetih letih, ko je že postal znan v širši okolici). Balboa je zgrajena na osnovi tesne tesne drže sopleslacev, “footwork” pa je idealen za glasbo hitrega tempa, pa tudi na bolj umirjene tempe se da lepo plesati. Balboa se lahko torej poistoveti tudi z glasbo srednjih tempov, saj tam do izraza lahko pridejo bolj kompleksne figure. Balboa se pleše v glavnem v zaprti drži in je še najbolj sorodna plesu, ki so mu prebivalci Čikaga v tridesetih letih rekli tudi Shag. Če raziskujemo naprej lahko ugotovimo, da imata celo Salsa in Balboa določene sorodnosti. V plesu je viden tudi vpliv charlestona.

Plesna dvorana Balboa Rendezvous
Plesna dvorana imenovana Balboa Rendezvous Ballroom na otoku Balboa v Kaliforniji, ki je bila znana tudi po tem, da se je v njej plesalo ples, ki je bil znan po imenu 'balboa shuffle'

Balboa se le pričela plesati v večjem obsegu in je tudi postala širše znana, ko so se plesi redno odvijali v veliki plesni dvorani imenovani "Rendezvous Ballroom", ki se je nahajala na otoku Balboa, južno od Los Angelesa v Kaliforniji. Ta dvorana ima pri tej zvrsti plesa verjetno enako velik pomen kot ga ima dvorana Savoy pri Lindy Hopu. Velja prepričanje, da je bilo v tej dvorani toliko plesalcev in takšna gneča na plesišču, da se je zato razvil ta ples v tesno zaprti drži. Saj se takega lahko pleše na zelo majhnem prostoru. Dvorana je postala zelo znana v širši okolici in mladi ljudje so se zgrinjali iz okoliških naselij ter prihajali plesat balboo.

Elegantna balboa
Balboa je zelo eleganten ples, če se plesalca primerno napravita.

Simatična je, ker plesalca plešeta drug ob drugem, kot da bi se objemala. Nekateri originalni plesalci iz zlatega obdobja balboe (kot je npr. Maxie Dorf) so ta ples ohranili in ga prenesli v novejši čas, veliko vlogo pri tem pa sta odigrala predvsem Sylvia Sykes in Jonathan Bixby, ki sta ples razširila na razne konce sveta. Naša naloga pa je, da ta eleganten in edinstven ples ohranjamo pri življenju.

Balboa ali Bal-Swing?

Balboa je ples, ki ga obožujemo predvsem plesalci, ki nam je všeč swing, jazz swing in podobna glasba hitrejšega tempa. Super je, ker se balboo lahko pleše na manjšem prostoru, zato je primerna za ples na lokacijah, kjer se veliko plesalcev drenja na majhnem plesišču. Poleg tega pa ponuja skorajda neskončne možnosti za improvizacijo pri plesanju. Ko se s soplesalcem oziroma sopleslako ujameta v določenem komadu, je to prav posebno doživetje.

Notranjost plesne dvorane na otoku Balboa
Plesišče v notranjosti dvorane Balboa Rendezvous Ballroom.

Ko pa je na voljo dovolj prostora pa se lahko namesto izključno balboe pleše ples imenovan bal swing. Temu plesu so nekateri plesalci rekli kar swing, saj se osnovna zaprta drža balboe na momente odpre, kot je to značilno pri swingu, in razvije se zelo dinamičen ples z veliko obrati, tako plesalke kot plesalca.

Za razliko od Lindy Hop-a je za Balboo značilno, da so za ples obvezni čevlji, tako za moške plesalce kot za plesalke. Slednje morate, če je le možno, obuti čevlje z visoko peto, ponekod je to celo "zapovedano". Tako boste prišle na račun plesalke, ki se rade lepo uredite, v visokih petah pa boste z lahkoto plesale tudi six count swing ter ga mešale z balboo oz. bal/swingom.

Tudi jaz poučujem balboo, osnove se naučimo že tekom rednega tečaja swinga. V ta ples tako lahko vključimo elemente swinga, tako da vse skupaj začinimo in nastane posrečena plesna kombinacija.

Balboa v Ljubljani

V Ljubljani in v Sloveniji je ples balboa tudi prisoten že veliko let, saj se redno pleše na plesiščih. Ko je Sajles Šinkovec prišel v Slovenijo je okoli leta 2014 pričel poučevati tudi balboo. In na srečo smo se jo naučili plesalci, ki jo plešemo še danes in znanje prenašamo na nove generacije plesalcev. Zelo je primeren za pare, ki si želijo plesati eden ob drugemu.

Ker gre za zelo specifičen ples v vseh obzirih ga na rednih tečajih ponavadi ne učilm oziroma vzamemo zgolj osnove. Sam učim predvsem plesne delavnice tega plesa, zato se pozanimajte, kdaj se prične naslednja plesna delavnica Balboe. Zelo primerne so tudi individualne ure.

Nekaj posnetkov Balboe

Bal Swing

Krajši posnetek "oldtimerjev" Toniya in Natalie, na katerem pa je lepo vidno, za kakšen ples gre in da pri Bal swingu plesalca plešeta v zaprti drži, občasno pa se odpreta in improvizirata.

Novejši posnetek Bal Swinga

Novejši posnetek, ples na dokaj hiter tempo glasbe, ki pa je srednji tempo za izkušenega plesalca balboe ;)

Starejši posnetek balboe - Hal in Betty Takier

Starejši posnetek dveh mojstrov Balboe iz filma "Maharaja". Plesalca izvajata sicer veliko figur, ki se jih po navadi pri tem plesu ne izvaja, je pa zanimivo videti tudi, kako izgleda tak ples.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

Swing!

Zgodovina plesa

Zgodovina glasbe

Lindy hop

Balboa

Collegiate shag

Charleston

East coast swing

Swing plesni tečaj

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2019 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.