Kristofz.com

Vrste plesnih tečajev swinga in težavnosti

Glavni namen tečajev in delavnic je utrjevanje znanja posamezne vrste plesa v kombinaciji z jemanjem novih figur. Spodaj so opisane orientacijske težavnostne stopnje, ki načeloma veljajo za vse zvrsti plesov, ki jih učim. Napisal sem tudi kratke povzetke plesov, več o njih pa boste našli s klikom na priložene povezave.

 

ZAČETNA STOPNJA je primerna za začetnike in vse, ki že imate nekaj predznanja, pa ga že nekaj časa niste obnovili. Vabljeni seveda tudi vsi, ki že dlje časa plešeta pa bi radi ponovili osnove ali pa ki ste se osnov učili pri drugem učitelju, pa vas zanima drugačen pogled. Poleg jemanja novih figur ponavadi na tej stopnji delamo določene vaje za vodenje in sledenje in tako ustvarimo solidne temelje za učenje na višjih stopnjah tečajev.

SREDNJA STOPNJA pomeni nadaljevanje pridobivanja znanja, ki smo ga pridobili na začetnih stopnjah. Na tej stopnji, ki je interesantna velikemu številu plesalcev delamo najrazličnejše figure, take ki so zanimive za ples ki pa nam tudi mogoče odprejo kako novo obzorje. Po potrebi se posvečamo utrjevanju osnov in delamo na plesnem izražanju.

NADALJEVALNA STOPNJA pa je namenjena že vsem z dobrim predznanjem, navadno plesalcem ki plešejo že več let. Delali bomo na razumevanju in interpretaciji plesa in glasbe, vedno pa stresem iz rokava kako interesantno figuro, ki nam mao zakomplicira dan a na koncu da zadovoljiv rezultat.

 

lindy hop

Na tečajih in delavnicah se velikokrat učimo predvsem ples lindy hop iz tridesetih let prejšnjega stoletja. To je simpatični ples v paru, ki pa ponuja neskončno možnosti za nadgradnjo znanja, improvizacijo, odzivanje na dinamiko glasbe. Gre za najbolj razširjen swing ples, ki ga plešejo širom sveta zato je njegovo znanje danes obvezno, na tečajih in delavnicah pa skušam prestaviti moj pogled na ta ples in za kaj vse se ga da uporabiti. Plešemo ga večinoma na počasnejše do srednje tempe glasbe saj tu lahko uporabimo največ figur, pri hitrejših tempih je plesanje večji izziv ampak izzive je treba sprejeti.

 

6-count

Predvsem je to ples za vse vas, ki vas zanima ples na hitro glasbo in bi ga radi popeljali na višji nivo kot le izvajanje nekaj obratov v smislu poenostavljenega lindy hopa ali izvajanje lindy charlestona. Ponavadi ljudje ta ples enačijo z osnovo, v kateri se naučimo osnovnih obratov in nato preidemo na učenje lindy hop-a. Jaz probam ta ples učiti na višjem nivoju saj ob hitrih tempih glasbe, ko lahko plešemo le osnovno balboo ali pa kako minuto shag-a, ta ples pride še kako prav. Poglejte si podstran plesa six count swing in preberite več.

 

charleston

Delavnice charlestona so posvečene plesu charleston iz začetka prejšnjega stoletja. Lahko ga plešemo solo, če želimo pa tudi v paru. Z eno varianto charlestona (lindy charleston) se spoznamo že v okviru začetnega swing tečaja, kot originalno obliko iz pričetka prejšnjega stoletja pa se ga ponavadi učimo v nadaljevanju. Če učim delavnico charlestona za začetnike je le ta primerna tudi za vas, ki se s swingom še niste srečali. Obseg delavnice in težavnostna stopnja bosta objavljena sproti v tabeli tečajev.

 

balboa

Pri tečaju balboe se bomo srečaji s plesom, pri katerim plesni par pleše večinoma v zaprti drži drug ob drugem, na momente pa se plesalca lahko odpreta in v swing stilu izvajata raznorazne obrate in druge figure (bal-swing ali kar swing). Opis plesa BALBOA se nahaja tule. Ples zaznamuje eleganca in posebna plesna igra nog na parketu. Sploh je balboo oz. bal-swing simpatično pokombinirati s plesom six count swing, primerna je za ples na srednji do hitrejši tempo glasbe.

 

collegiate shag

No na tečajih zabavnega plesa collegiate shag pa gre za učenje plesa iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil svoje čase najbolj popularen swing ples. Ker danes ples danes po svetu ni zelo razširjen sem se še raje odločil, da tudi ta ples vlkjučim v svoj repertoar učenja. Je najbolj poskočen od vseh swing plesov in s plesanjem tega plesa nedvomno najbolj izstopamo na plesišču. Zahteva pa zato od plesalca več vložene energije kot ostali plesi.

plesne koreografije

Sem pa tja pripravim še učenje swing koreografij. Rad učim koreografije "Madison time" ter seveda "Shim Sham", ki jo pozna največ plesalcev. V posebno zadovoljstvo pa mi je učiti domačo "Shout and feel it" ali pa Sajlesovo "WR Charleston". Poleg tega občasno delamo na ostalih koreografijah plesa v paru, ki se jih je tekom let tudi precej nabralo. Namen koreografij je, da vse naučeno sestavimo v eno celoto ter utrdimo naučeno snov. Že naučene figure tako uporabimo skladno z glasbo.

 

DOMOV - SWING - PLESNI TEČAJ - Potek tečajev - Družabni ples - Cenik - Zakaj na tečaj - O učitelju - Lokacije tečajev - Vrste tečajev - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2017 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.